Kuchnia

⇒ DESERY, KREMY, MUSY Z OWOCAMI » ☕️…✽

Bezmleczny deser.

Składniki

Słodki sos z mleka i jajek z dodatkiem mąki:
6 dużych żółtek
100 g cukru
500 ml mleka sojowego
5 ml olejku waniliowego
Deser:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
50 ml sherry lub jagód
1 opakowanie czerwonej galaretki, przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu
świeże truskawki, bez szypułek i pokrojone w plasterki
100 g płatków migdałowych
250 ml śmietany bezmlecznej, ubitej
Etapy przygotowania

1
Krem:
Wymieszaj żółtka razem z cukrem do momentu, aż powstanie gęsta masa. Jeżeli masa jest spieniona, nie przestawaj ubijać do momentu, aż będzie ona miała kremową konsystencję.
2
Podgrzej mleko do momentu jego wrzenia. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mieszankę z jajek, wciąż mieszając.
3
Wlej masę do garnka i gotuj powoli na średnim ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Wciąż mieszaj i nie doprowadź do wrzenia, ponieważ wtedy masa się zetnie. Krem jest gotowy w momencie, kiedy zaczyna pokrywać spodnią część łyżki. Na końcu dodaj olejek waniliowy i zostaw krem do momentu, aż całkowicie wystygnie.
4
Deser:
Udekoruj deser podłużnymi biszkoptami, pokrojonymi na trzy części i ułóż je wewnątrz szklanek lub miseczek. Pokrop biszkopty sherry.
5
Pokrój galaretkę, następnie przełóż ją na przemian warstwą kremu, truskawek i migdałów. Na górę nałóż łyżeczką bitą śmietanę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation