Nauka i natura

🎀 DBAJ o SWOJE ZDROWIE ❥…‼

Sernik w wersji fit

Któż z nas nie jest fanem sernika? Każdy posiada swój ulubiony typ - gotowany, na zimno, pieczony. Jeśli i Ty jesteś fanem tego wypieku, koniecznie dowiedz się, jak go zrobić w odchudzonej wersji - nie pożałujesz!

Składniki:
• 0,5 kg półtłustego lub chudego twarogu
• 3 jajka
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
• 1-2 łyżki mleka (migdałowego, krowiego - według uznania)
• 1 szklanka otrąb owsianych

Wyobraź to sobie - Twój ukochany sernik w wersji odchudzonej, dzięki czemu zjedzenie kawałka nie sprawi, że będzie Ci głupio... Jeśli podoba Ci się ta wizja, to pora zabrać się do pracy! Na początek warto przygotować "ciasto" - w blenderze miksujemy ze sobą otręby i jedną łyżkę miodu lub syropu z agawy. W razie potrzeby dodajemy go więcej. Całość ma utworzyć zbitą i zwartą masę, którą następnie wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Pora na to, co najlepsze, czyli masę serową. Do miski przekładamy dwukrotnie zmielony twaróg, wbijamy jajka i całość miksujemy. W trakcie mieszania dosypujemy budyń waniliowy, dodajemy resztkę miodu lub syropu z agawy i dolewamy trochę mleka - ilość zależy od tego, jak mokry ma być sernik.

Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i całość pieczemy przez pół godziny w 180 st. C. Gdy ciasto skończy się piec
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation