Kuchnia

Ciasta

Babeczki porzeczkowe

Liczba porcji: 16
Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
100 g smalcu lub planty
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki mleka
Nadzienie:
500 g porzeczek (mogą być różne kolory)
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko

Instrukcja wykonania

Mąkę przesiać do miski. Dodać masło i smalec - całość posiekać. Dodać żółtko, mleko i cukier. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 1-2 h.
Formę do mufinek posmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strząsnąć. Ja pominęłam ten krok z przygotowaniem foremek i nie miałam najmniejszego problemu z wyjęciem babeczek z formy.
Porzeczki wymieszać z mąką i cukrem.
Schłodzone ciasto rozwałkowywać na grubość około 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Wycinać koła, które umieszczać w formie na mufinki. Dokładnie wylepić brzegi i spód foremek dociskając ciasto.
Do środka nakładać porzeczki - do wysokości foremki.
Na wierzchu nadzienia układać paseczki ciasta tworząc wzór kratki.
Babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do zezłocenia się ciasta.
Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation