Kuchnia

Przepisy na małe co nie co;)

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką


250g mąki pszennej
250ml maślanki
100g cukru
70g (1/3 szklanki) oleju
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)

KRUSZONKA
55g mąki pszennej
35g masła
35g cukru pudru

Wilgotne ciasto na maślance

Wykonanie:

- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić
- gdy rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć

Ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem

- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru)
- do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką)
- do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką

- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka
- ciasto kroić po ostygnięciu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation