Kuchnia

krokiety,naleśniki,omlety,tosty

Pierogi szpinakowe
Danie wegetariańskie

Poziom trudności: łatwy
Tego potrzebujesz:
• 2 szklanki mąki
• jajko
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• sól
• pieprz
• tymianek
Na farsz:
• 50 dag szpinaku (może być mrożony)
• 2 łyżki masła
• cebula
• 2 posiekane ząbki czosnku
• 15 dag mozzarelli
• gałka muszkatołowa
• łyżka soli do wody do gotowania pierogów
• olej do polania pierogów
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na pierogi ze szpinakiem!
1. Na patelni rozgrzej masło.
2. Zeszklij pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodaj dobrze osączony szpinak i chwilę smaż.
3. Gdy szpinak puści sok, odlej go do kubeczka.
4. Szpinak wystudź i dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
5. Dopraw solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszaj.
6. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj przyprawy.
7. Wyrób ciasto, dolewając sok ze szpinaku i ok. 1/3 szklanki wody.
8. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
9. Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrawaj z niego kółka o średnicy 6 cm.
10. Na każdym kawałku ciasta układaj po łyżeczce farszu i zlepiaj brzegi.
11. Zagotuj 2 litry wody z jedną płaską łyżką soli.
12. Wrzucaj pierogi na wrzącą wodę i gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
13. Pierogi wyjmij, odcedź i skrop olejem, aby się nie sklejały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation