Kuchnia

jedzonko

Cukinie faszerowane kaszą bulgur zapieczone pod mozzarellą

Składniki:
3 cukinie (do 25cm)
3 szklanki kaszy bulgur (ugotowanej)
2/3 szklanka zielonego groszku (wyłuskanego)
1 duża cebula
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
30dag mozzarelli
sól, świeżo zmielony pieprz
Sos:
5-6 dużych pomidorów malinowych
3-4 ząbki czosnku
2 gałązki bazylii
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć środek. Ułożyć na blaszce cienko posmarowanej oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopn C. na ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.
2. Pomidory przekroić na pół i ułożyć na blaszce cienko posmarowanej oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pomidory. Całość można dodatkowo skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec aż porządnie zmiękną, ok. 35-45 minut. Sprawdzić widelcem, ma gładko się wbić, jak w masełko. Upieczone pomidory przełożyć do blendera, dodać bazylię, sól i pieprz, a następnie zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
3. Cebulę posiekać, wraz z zielonym groszkiem przełożyć ją na patelnię i podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, dodać kaszę bulgur i jeszcze chwilę podsmażać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Ostudzić.
4. Do dużego naczynia do zapiekania (lub kilku mniejszych) przelać sos pomidorowy. Na sosie układać nafaszerowane cukinie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na ok. 15 minut. Następnie wyjąć blaszkę z cukiniami i obficie posypać warzywa startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika i piec aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation