Kuchnia

Same słodkości

Dietetyczne ciasto marchewkowe (bez cukru, oleju i mąki)

Czego potrzebujemy?

3-4 marchewki, 1,2 WW, 0,2 WBT
1,5 szklanki płatków owsianych, 9 WW, 1,7 WBT
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka), 0,1 WW, 2,3 WBT
2 łyżki oleju (może być rzepakowy lub kokosowy), 0 WW, 4,5 WBT
3 łyżki miodu, 6 WW, 0 WBT
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0 WW, 0 WBT
1 łyżeczka cynamonu, 0,1 WW, 0 WBT
1 łyżeczka imbiru, 0,1 WW, 0 WBT
garść orzechów włoskich lub mieszanki orzechowej, 1,2 WW, 1,5 WBT
szczypta soli, 0 WW, 0 WBT

Na wierzch:
150 g (1 opakowanie) serka śmietankowego np. Almette ,
1 łyżka miodu,
opcjonalnie pokruszone orzechy.

całość: 17,7 WW, 10,2 WBT
porcja (zakładając, że jest 16 kawałków w cieście): 1,1 WW, 0,6 WBT

Mała niespodzianka dla cukrzyków. Razem z ekspertami Diabdis opracowaliśmy do przepisu wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Więcej na: https://diabdis.com/dieta-cukrzycowa/


Dietetyczne ciasto marchewkowe – przygotowanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Można to zrobić również za pomocą malaksera.
Do startej marchewki dodajemy żółtka, olej i miód, a następnie mieszamy.
Płatki owsiane blendujemy na mączkę. Dodajemy do nich przyprawy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Mieszamy serek śmietankowy z miodem. Rozsmarowujemy na cieście, kiedy wystygnie. Posypujemy orzechami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation