Kuchnia

⇒ DANIE PIERWSZE ⇒ ZUPA » ☕️ …✽

Zupa krem z kalafiora |
Składniki (4 porcje)

pół średniej wielkości kalafiora
4 młode ziemniaki
2 młode marchewki
1,5 l bulionu warzywnego
100 g zielonej fasolki szparagowej
sól, świeżo zmielony pieprz
75 ml śmietanki 30%
pietruszka do przybrania

Wykonanie

Kalafiora dzielimy na cząstki, ziemniaki drobno kroimy, marchewkę również i gotujemy w bulionie do momentu, aż warzywa będą miękkie. W osobnym naczyniu gotujemy fasolkę w osolonej wodzie. Fasolę gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Ugotowane ziemniaki wraz z marchewką i kalafiorem miksujemy krótko, pozostawiamy jednak kilka różyczek kalafiora do podania. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę. Zupę nalewamy do talerzy i przybieramy ugotowaną fasolką. Zupę możemy podawać z grzankami. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation