Kuchnia

ciasta

Ciasto biedronka

Składniki:

KŁADNIKI NA BISZKOPT :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąć ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do formy 25/ 35 wyłożonej folią aluminiową.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 * C , przez 30-40 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt. Biszkopt jest wysoki na około 2.5 cm wysokości. To w zupełności wystarczy aby go przełożyć masą.

MASA :
4 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
olejek waniliowy lub śmietankowy
1 kostki margaryny lub masła
5 łyżek cukru pudru


Treść przepisu:

PRZYGOTOWANIE :

Dwie szklanki mleka z cukrem zaczynamy podgrzewać w garnku, następnie w reszcie mleka miksujemy mąki i wlewamy do ciepłego mleka. Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerze i studzimy.
W wysokiej misce ucieramy mikserem margarynę z cukrem pudrem, dodajemy partiami zimny budyń i ucieramy masę na puch.
W razie potrzeby dosładzam, na koniec dodajemy olejek, mieszamy i gotowe .

DODATKOWO :
1 słoiczek czerwonego dżemu ( u mnie wieloowocowy )
2 czerwone galaretki
wiórki kokosowe do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia.

PRZYGOTOWANIE :

Upieczony biszkopt przecinamy, wzdłuż na dwie równe połówki. Pierwszy blat układamy na blaszce, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. W drugim blacie ciasta wycinamy kieliszkiem koilka otworów, przekładamy go na krem i lekko dociskamy. Resztę masy rozsmarowujemy omijając otworki. Posypujemy krem kokosem. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę nakładamy łyżką w otworki. Ciasto schładzamy kilka godzin.
Jeżeli ciasto chcemy szybko podać, biszkopt dobrze jest nasączyć herbatą z cukrem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation