Kuchnia

food

FIT deser z prażonymi jabłkami

Składniki (na 1 duży kieliszek):

2 jabłka
1 mały jogurt naturalny
50 g herbatników - mała paczuszka
1 łyżeczka masła
1-2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie trochę cukru


Przygotowanie:

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę.
W rondelku rozpuścić masło z 0,5-1 łyżeczką cynamonu. Do roztopionego masła wrzucić jabłka, wymieszać. Trzymać na ogniu do miękkości jabłek od czasu do czasu mieszając. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać trochę cukru.
Na spód szklanki/pucharka skruszyć kilka herbatników, na herbatniki nałożyć kilka łyżek jabłek, wlać jogurt. Na jogurt znów pokruszyć herbatniki, a na samą górę ułożyć resztę jabłek.
Zjeść od razu póki ciepłe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation