Kuchnia

COŚ NA ZĄBEK

Burrito śniadaniowe

(2 porcje)

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego
250 g pikantnej kiełbasy, np. chorizo lub innej ulubionej, bez osłonek i pokrojonej w kostkę
6 dużych jaj, lekko rozbełtanych trzepaczką
sól i pieprz czarny, do smaku
4 (około 23 cm) tortille, gotowe lub własnej roboty
1/2 szklanki startego cheddara lub innego sera żółtego o wyrazistym smaku
1/4 szklanki ulubionej salsy lub pomidora pokrojonego w kostkę, skropionego sokiem z cytryny i wymieszanego z posiekaną pietruszką
2 szalotki lub 1 mała cebula, pokrojone w cienkie plasterki
1 dojrzałe awokado, obrane z usuniętą pestką i pokrojone w cienkie plasterki
śmietana, ulubiony ostry sos i limonka do podania

Przygotowanie:

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Włóż kiełbasę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia. Przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe i odlej większość tłuszczu z patelni.
W małej misce roztrzep trzepaczką jajka, następnie dopraw je solą i pieprzem. Podgrzej pozostały olej na patelni po smażeniu kiełbasy i wlej jajka. Smaż mieszając do 2 minut, aż będą ścięte, jednak wciąż miękkie i delikatne.
Podgrzej przygotowane tortille na ciepłej patelni lub przez minutę w mikrofalówce (są łatwiejsze do zwijania). Wyłóż je na blat i wyłóż na środek każdej kiełbasę, jajka, ser, salsę, szalotki i awokado. Teraz zawiń doły tortilli na nadzienie i zwyczajnie je zroluj zabezpieczając końce np. wykałaczką. Można je już podawać, chociaż ja lubię wrzucić je jeszcze na kilka minut pod rozgrzanego grilla w piekarniku, robią się wtedy bardzo chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation