DIY - zrób to sam

Sałatki

Letni bigosik

Składniki:

1. Biała kapusta – 1100 g
2. Smalec i skwarki ze stopionej słoniny – 140 g
3. Papryka czerwona – 140 g
4. Pomidor – 220 g
5. Kiełbasa parówkowa – 500 g
6. Boczek wędzony – 200 g
7. Kiełbasa wiejska – 200 g
8. Kolagen – 80 g
9. Koperek świeży – 1/2 pęczka
10. Ocet z wina białego ( akurat taki miałam, może być inny) – 1 duża łyżka

A zrobiłam tak:

Kapustę pokroiłam na średnią kostkę, zalałam wodą i zagotowałam. Odlałam wodę i kapustę przełożyłam na głęboką patelnię. Dodałam smalec, pokrojoną paprykę i pomidory i dusiłam na wolnym ogniu, często mieszając i podlewając wywarem z kości. Dodałam kolagen ( mam zamrożony ).

Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojoną parówkę, kiełbasę i boczek.
Kiedy kapusta była już na 3/4 miękka, dodałam podsmażone kiełbasy i razem dusiłam jeszcze chwilę ( do miękkości kapusty).

Doprawiłam solą, pieprzem, octem i świeżym koperkiem.

W 100 g gotowego letniego bigosiku jest:

– B – 5,25 g
– T – 17,38 g
– W – 3,93 g

– B : T : W = 1 : 3,39 : 0,74.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation