Kuchnia

Ciuszki

Chleb gryczany na zakwasie - bezglutenowy
Chleb gryczany nie wyrasta tak jak chleb z mąk glutenowych, jest o wiele bardziej kruchy. Ma charakterystyczny smak gryki, który jest złamany dzięki dodatkom. Mój pierwszy wypiek z mąki gryczanej na zakwasie ograniczał się w składzie tylko do mąki gryczanej, ziemniaka, zakwasu, soli i wody. Był bardziej zbity i wilgotny. W opinii niektórych w smaku był bardziej jak pasztet niż chleb :)

Składniki na keksówkę:

mąka gryczana - 3 szklanki
mąka z ryżu brązowego - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
płatki i otręby gryczane - 1 szklanka
pestki słonecznika - 1/2 szklanki
zakwas gryczany - 1/2 szklanki - przepis tutaj
sól - łyżeczka
woda - około 2-2,5 szklanki
Składniki wymieszać dokładnie, wyrobić ciasto. Skropić wodą przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do rośnięcia w ciepłe miejsce na około 5-7 godzin. Po tym czasie wyrobić ponownie ciasto i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki. Skropić ciasto z wierzchu wodą, żeby nie zrobiła się skorupka, przykryć wilgotną ściereczką Odstawić do ponownego rośnięcia na około 2-3 godziny. Nagrzać piekarnik do temp. 210 st. Jeśli chleb wchłonął wodę, skropić ponownie wodą i zrobić nacięcia aby uniknąć przypadkowego spękania . Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejnych 35-45 min. Sprawdzać patyczkiem czy jest wypieczone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation