Kuchnia

mufinki

Domowe Wypieki: KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM

Składniki
Nadzienie makowe:
- 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami
- 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (obranych)
Ciasto kruche:
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 30 g drobno zmielonych migdałów
- 225 g mąki pszennej
- 120 g cukru (dałam 50g)
- 1 duże jajko
Potrzebne też będą:
- 16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 – 8 cm lub 8 foremek (w przypadku rozłożenia pieczenia na 2 tury)
- 1 mała foremka w kształcie gwiazdki
- cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Przepis
Ciasto kruche: do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, połowę ilości mąki i cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką, połączyć z jajkiem, a następnie z resztą mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Nadzienie makowe: masę makową wymieszać z migdałami, jajkiem i 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Foremki wysmarować oliwą lub roztopionym masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować go na podsypanej mąką stolnicy, oprószonym mąką wałkiem, na placek o grubości około 1/2 cm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka z ciasta, wykładać nimi foremki, delikatnie dociskając. Wypełnić farszem z masy makowej. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na wierzchu babeczki. Udekorować połową pozostałych orzechów włoskich (1/4 szklanki). Babeczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Babeczki wyjąć z foremek gdy będą jeszcze dobrze ciepłe (gdy całkowicie się ostudzą, trudno je będzie wyjąć w całości).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation