Kuchnia

przekaski

ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI :

225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki )
4 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
sól i pieprz do smaku

PASTA :

6 jajek ugotowanych na twardo
100 g serka topoinego gołda lub tylżycki
1 łyżka majonezu
sol, pieprz do smaku
100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej
papryka konserwowa pokrojona w paski

Wykonanie :

Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez.
Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation