Kuchnia

Same słodkości

Przepis na jagielnik kokosowy ,,


Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
4 szklanki wody
szczypta soli i cukru

Masa jaglana:

2 puszki mleka kokosowego (stałej części)
sok z 2 cytryn
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru lub więcej
2 szczypty soli
2 łyżki oleju kokosowego

Masa daktylowa:

2 szklanki daktyli
kilka sporych chlustów sosu sojowego

Krem:

1 puszka mleka kokosowego (stałej części)
1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego
2 łyżki wiórek kokosowych

i garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną gotujemy w 4 szklankach wody ze szczyptą soli i cukru, aż wsiąknie całą wodę.

2. W międzyczasie zalewamy daktyle gorącą wodą. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładamy do miski i blendujemy z resztą składników na gładką masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę masy. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. W międzyczasie daktyle odsączamy i blendujemy z sosem sojowym i odrobiną wody. Następnie nakładamy masę z daktyli i drugą część masy jaglanej. Wstawiamy do zamrażalnika na 20-30 min.

3. Tuż przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika przygotowujemy krem. Stałą część mleka kokosowego ubijamy z olejem kokosowym na puszysty krem. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Krem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 h. Potem przechowujemy w lodówce i podajemy dobrze schłodzone.

*jagielnik nie jest słodki. jeśli lubisz słodkości i nie żałujesz sobie cukru, dodaj trochę cukru pudru do kremu z mleczka kokosowego i troszkę do masy jaglanej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation