Kuchnia

Ciasta

Ciasto bananowe
Składniki:

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
450 ml mleka
1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki cukru
250 g masła irlandzkiego Mlekoma
1 łyżka cukru pudru
Krem śmietankowy:
500 ml kremówki
250 g mascarpone Mlekoma
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
4-5 bananów
wiórki marmurkowe

Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
Krem śmietankowy:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation