Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

CIASTECZKA BUDYNIOWE Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki na około 15 sztuk:

120 g masła (nie margaryny do pieczenia), schłodzonego i pokrojonego w kostkę
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g budyniu w proszku (1 opakowanie bez cukru) np. waniliowego lub śmietankowego
Wszystkie składniki szybko posiekać nożem, zagnieść i krótko wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Po tym czasie z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego (mocno rosną), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem) lub do zarumienienia się brzegów. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 180ºC.

Dodatkowo:

dżem lub konfitura do przełożenia
Ciasteczka przekładać dżemem. Przechowywać do 7 dni, w puszce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation