Kuchnia

do chlebka i nie tylko

Jajka zapiekane z kaszą jaglaną i jarmużem | gotuj zdrowo!

Jak ugotować kaszę jaglaną, przeczytasz TUTAJ

Składniki dla ok. 2-4 osób:

6 jajek od szczęśliwej kury
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
kilka liści jarmużu lub szpinak
pieczarki
1-2 pomidory
1 łyżka uprażonych nasion słonecznika
1 czerwona cebula
sól morska do smaku
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia sól morska czerwony pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko posolonej wodzie. Kaszę należy przed gotowaniem dokładnie wypłukać lub przelać wrzątkiem.

Jarmuż umyj dokładnie i podziel na drobne kawałki. Możesz wyciąć grube łodygi i blanszować pozostałe liście we wrzątku przez 5 minut.

Pieczarki potnij w cienkie paseczki. Cebulkę potnij w piórka. Pomidora obierz ze skórki, wydryluj gniazda nasienne i potnij w kostkę.

Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni. Na rozgrzaną patelnię do zapiekania, dodaj masło klarowane, zeszklij cebulkę i dodaj po chwili pomidora i ugotowaną kaszę jaglaną. Obsmażaj delikatnie, mieszając. Dodaj jeszcze trochę masła, następnie liście jarmużu oraz pieczarki i chwilę obsmażaj. Wbij delikatnie jajka i wstaw patelnię do piekarnika. Zapiekaj 6-8 minut w zależności od tego, w jakim stopniu chcesz uzyskać upieczone jajka.

Danie serwuj z uprażonym na suchej patelni nasionami słonecznika i kiełkami rzodkiewki. Możesz dodać roztarte w dłoniach ziarenka czerwonego pieprzu.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation