Kuchnia

przepisy

Kluski na parze- pyzy drożdżowe
Składniki: na ok. 32 kluski

- 1 kg mąki pszennej
- ok. 3/4 litra mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- sól, cukier do smaku

Zaczyn:
Do wysokiego naczynia wlewam 1 i 0,5 szkl. letniego mleka rozpuszam w nim drożdże , dodaję 1 szklankę mąki , szczyptę soli i odrobinę cukru, całość mieszam,wierzch posypuję cienką warstwą mąki i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu , dodaję przesianą mąkę, pozostałe mleko z wymieszanymi jajkami, sól, ok. 2 płaskie łyżki cukru, i dokładnie wszystko wyrabiam na jednolitą konsystencję. Wyrabianie ciasta powinno trwać ok.15 min. można użyć robota .
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation