Kuchnia

przepisy

Zdjęcia dla przepisu: Pyzy drożdżowe przepis dodany przez magasia - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Pyzy drożdżowe


Składniki

mąka 1 kg
jajko 2 sztuki
drożdże 30 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
mleko 600 ml


Sposób przyrządzenia

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka - letniego, szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą i pozostałym cukrem.
Dodajemy do niej najpierw rozczyn, jajka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy.
Ciasto ma przestać kleić się do rąk.

Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia - gdy podwoi swoją objętość, to będzie gotowe.
Po wyrośnięciu znów chwilę wyrabiamy - ok. 6 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kuleczki - ok. 32 sztuki.
Odkładamy na stole oprószonym mąką.
Pyzy odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie pyzy gotujemy na parze, tak jak zawsze.
W garnku wrząca woda, na to duże sitko.
Układamy na nim pyzy, przykrywamy, aby para nie uciekała. Gotujemy je tak przez ok. 6-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation