Kuchnia

ZUPY

Najlepsza ryba po grecku

Sekretem sosu są pomidory


Składniki:

• 1 kg fileta z dorsza
• 2 kg pomidorów
• 1 mała cukinia
• 6 marchwi
• pół selera
• 2 cebule
• 3 większe pietruszki
• 1 mały por (biała część)
• 50ml wina białego
• mąka
• sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kardamon i cynamon
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, papryką. Panierować w mące, smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Podsmażyć cebulę i por (pokrojone w krążki).
Marchew, seler i cukinię, a także pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić. Gdy warzywa będą miękkie, przyprawić do smaku przyprawami. Dorzucić pokrojone pomidory (obrane ze skórki), dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać winem, gotować.
Dusić około 10-15 minut. rybę zalać sosem, wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation