Kuchnia

DIETA BEZ GLUTENOWA

Naleśniki ziemniaczane według przepisu z 1910 roku
kładniki na naleśniki:
2 jajka
200 g przesianej mąki
200 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
odrobina bułki tartej
kładniki na nadzienie:
6 ziemniaków
4 łyżki suszonych grzybów
2 cebule
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Najpierw zrób farsz. Grzyby zalej wrzątkiem i po kilku minutach, gdy zrobią się miękkie, odsącz je i drobno posiekaj. Podsmaż na rumiany kolor poszatkowaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka będzie już złocista, dodaj do niej grzyby i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, następnie ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło i zacznij ugniatać ziemniaki. Dodaj przygotowaną cebulkę z grzybami i dokładnie wszystko wymieszaj.

W większej misce wymieszaj dokładnie 1 jajko, mąkę, wodę i mleko. Z powstałej masy usmaż cienkie naleśniki na blady kolor. Każdy naleśnik napełnij ziemniaczanym farszem i zawiń w rulonik. Czas na panierowanie: zanurz naleśnika w rozmąconym jajku i posyp dokładnie bułką tartą. Smaż naleśniki na maśle klarowanym do momentu, aż będą złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation