Kuchnia

Przepisy - obiad

SKŁADNIKI - 5 SZTUK
300 g filetów surowej ryby (lub wcześniej upieczonej*)
1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody lub bulionu
gałązka natki pietruszki
1 jajko + do panierki
1 łyżka bułki tartej + do panierki
1 łyżka szczypiorku
1 mała cebula
1 łyżka masła lub oliwy
masło klarowane do smażenia


Filety surowej ryby pozbawić skóry i ugotować na parze (ok. 6 minut). Ostudzić, sprawdzić czy nie ma ości. Rybę pieczoną oczyścić z ości i skóry.
Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i wlać 2/3 szklanki wody lub bulionu, dodać odrobinę soli i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 13 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Odparować i ostudzić.
Na patelni na łyżce masła lub oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szczypiorek i smażyć przez 1 - 2 minuty. Dodać bułkę tartą i chwilę razem podsmażyć.
Ostudzoną rybę, kaszę, cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa o średnich oczkach, dodając również listki natki pietruszki. Można też rozdrobnić składniki w pojemniku rozdrabniacza lub melaksera.
Do zmielonych składników dodać jajko, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Uformować 5 kotlecików. Obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor, na maśle klarowanym na umiarkowanym ogniu, przez około 5 minut z każdej strony.

PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / ogórek kiszony / SOS TATARSKI
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation