Kuchnia

Przepisy

Słodkie bułeczki dyniowo - pomarańczowe
Składniki na 13 bułeczek:

3 szklanki mąki pszennej chlebowej + 3 łyżki do podsypywania
10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni (280 g)*
1 duże jajko
30 g masła, roztopionego i przestudzonego
65 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
do nadziania bułeczek: konfitura z pomarańczy

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 13 części, każda o wadze około 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać konfiturą pomarańczową, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).

Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lekko ciepłe polukrować.

Lukier pomarańczowy:

1 szklanka cukru pudru
3 - 5 łyżek wrzącej wody
skórka otarta z 1 pomarańczy

Składniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozetrzeć grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody i rozetrzeć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation