Ogród

Ciasta 🍰🧁

Beza z orzechami laskowymi i kremem czekoladowym

Składniki na blaty bezowe:

5 dużych białek
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka winnego octu
150 g podpieczonych orzechów laskowych (obranych ze skórki i zmielonych na proszek o konsystencji mąki)

Dwie formy tortownice o średnicy 18 - 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce i powoli - dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu, aż do uzyskania lśniącej, sztywnej bezy. Dodać ocet i przez chwilę zmiksować. Dodać orzechy laskowe i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.

Masę bezową równo rozdzielić pomiędzy dwie formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone bezy uwolnić z formy.

Krem czekoladowy:

250 g serka mascarpone, schłodzonego
140 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej (powinna jednak pozostać płynna)

Serek mascarpone i kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać lub krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Wykonanie:

Jeden z blatów bezowych wyłożyć na paterę, na niego wyłożyć cały krem, wyrównać, przykryć drugim blatem. Podawać z owocami.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation