Kuchnia

wafle

Wafle czarno-białe
Składniki:

6 wafli
300 g masła
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
3 szklanki mleka w proszku
dowolne bakalie


Wykonanie:

3 wafle odłożyć w całości, 3 połamać na kawałki.

Przygotować bakalie - umyć, osuszyć, większe pokroić.

Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy - mieszając zagotować na wolnym ogniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Obie lekko przestudzić. Do każdej części dodać po połowie mleka w proszku, bakalii i pokruszonych wafli.

Na pierwszym odłożonym waflu położyć masę ciemną, wyrównać, przykryć waflem. Następnie położyć masę białą, wyrównać i przykryć trzecim waflem. Całość przykryć (ja przykrywam stolnicą) i obciążyć. Kroić następnego dnia w kwadraty lub prostokąty (ostrym nożem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation