Kuchnia

NA SŁoDKO

Ciasteczka owsiane


Składniki
ok. 16 sztuk

3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka płatków owsianych*
1/2 szklanki wiórków kokosowych
ok. 80 g mieszanki drobnych rodzynek i suszonej żurawiny
125 g masła lub oleju kokosowego
3 łyżki miodu



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę rodzynek i żurawiny, wymieszać.
W rondelku roztopić masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelać do miski z sypkimi składnikami i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy ulepić kulki (ok. 3 cm średnicy) następnie spłaszczyć je i uformować kształt dysku (średnica ok. 4 cm i grubość 1,5 cm). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.**

Wskazówki

* W wersji bezglutenowej ciasteczek należy użyć płatków owsianych bezglutenowych.

** Podczas wyjmowania z piekarnika ciastka mają być miękkie, będą sztywniały podczas studzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation