Inne

SŁODKOŚCI

GRUNT TO PRZEPIS!: Jogurtowiec z truskawkami na zimno
Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm:

1/2 paczki biszkoptów
400g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny
1/5 szkl. gorącej wody
2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
500g truskawek


Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml na każdą. Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody, dobrze rozmieszać i odstawić na bok do przestudzenia.

Spód tortownicy oblepić przezroczystą folią spożywczą. Analogicznie postąpić z obręczą. Zacisnąć spód z obręczą, tak by folia stanowiła dodatkowe zabezpieczenie przed wyciekaniem galaretowatego wnętrza.

Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty.

Zastygniętą galaretkę z lodówki wyjąć z naczynia na deskę - użycie folii spożywczej sprawi, iż łatwiejsze będzie jej wyłuskanie z pojemnika bez uszkodzenia struktury galaretki. Następnie pokroić ją w dużą kostkę, po czym z powrotem wstawić do lodówki, by się w międzyczasie nie rozpuściła.

Połowę truskawek pokroić na połówki - trafią one na wierzch ciasta. Resztę owoców pokroić w dowolne kawałki - znajda się one w środku.

Do dużej miski wlać jogurt, dosypać cukier oraz cukier wanilinowy i razem zmiksować. Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej - powinna być ciepła. Cały czas miksując dodać żelatynę i dokładnie całość wymieszać.

Do masy dołożyć pokrojone truskawki oraz kostkę z galaretki. Lekko wymieszać szpatułką. Tężejącą masę wyłożyć na wcześniej przygotowane biszkopty. Wierzch wyrównać i poukładać na nim połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut.

Po tym czasie całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia - a najlepiej zostawić na noc.

Następnie wyjąć gotowe ciasto z lodówki i pozostawić na ok 30 minut w temperaturze pokojowej - dzięki temu ładnie da się wyłuskać z foremki :) Niecierpliwi, po zdjęciu obręczy - w taki sposób, aby folia spożywcza nadal oblepiała ciasto - mogą pobawić się w delikatne obdzieranie ciasta z folii spożywczej.

Jogurtowca - po wyjęciu z formy i przełożeniu na elegantszą paterę - przechowywać w lodówce. Idealne ciasto na ochłodę w upalne, letnie dni :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation