Kuchnia

szama

Krem karmelowo – kokosowy

porcja dla 6 osób

180 g plus 150 g cukru
6 jajek
1/2 cytryny
500 ml mleka
500 ml mleczka kokosowego
40 g wiórek kokosowych, lekko grillowanych
Rozgrzej piekarnik do 180° C. Przygotuj 6 słoiczków oraz większą brytwankę, do pieczenia deseru w kąpieli wodnej.
Zrób karmel: do rondelka wsyp 150 g cukru, dodaj 5 łyżek wody i 10 kropel soku z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie miał złoty kolor.
Rozlej karmel do słoiczków.
Jajka rozbij z 180 g cukru, tak jak na omlet, czyli lekko.
Dodaj mleko i mleczko kokosowe, wymieszaj i przelej do słoiczków.
Umieść słoiczki w brytwance, zalej gorącą wodą ( około 1,5 cm poniżej wysokości słoiczków ) i wstaw do piekarnika na pół godziny.
Wystudź krem, a wierzch posyp grillowanymi wiórkami kokosowymi. Jedz na zimno, smacznego!
Możesz użyć tylko zwykłe mleko, dodać do niego ekstrakt waniliowy, a wiórki zastąpić np. grillowanymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation