Kuchnia

chlebek nasz powszedni

Domowy chleb tostowy. Łatwy.

Składniki: (keksówka 29x11 cm)

20 g drożdży świeżych
250 ml cieplej wody
2 łyżeczki syropu z agawy ( możemy zastąpić miodem)
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny, drobno mielonej (ja używam mąki kukurydzianej)
350 g mąki pszennej


1. Do miseczki pokruszyć drożdże i dodać wodę (całą). Wymieszać dokładnie, żeby drożdże rozpuściły się. Następnie dodać oliwę, sól, syrop z agawy.
2. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski.
3. Do mąki wlać płynne składniki i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
4. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrytej ściereczką na ok.40 - 60 minut, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, Przekładamy ciasto, którego wierzch smarujemy oliwą lub olejem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy nasz chleb 30-35 minut. Studzimy bochenek na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation