Kuchnia

Mięso i ryby

Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami

Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy:

- 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić polędwiczkami z kurczaka
- 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 jajko
- domowy koncentrat pomidorowy
- koncentrat ze słoiczka
- świeże zioła
- sól, pieprz


Przygotowując potrawę, zaczynamy od polędwiczki, którą trzeba umyć, pozbawić wszelkich tłustych elementów i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Te zaś należy zmiksować z kaszą jaglaną, jajkiem i świeżymi ziołami na jednolitą masę, z której uformowane zostaną pulpety.

W dalszej kolejności ulepione już kulki podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ulegną zarumienieniu, zalewamy je koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojonych pieczarek i przyprawiamy stosownie do indywidualnych preferencji. Całość gotujemy przez 30 – 40 minut na małym ogniu. Gorące pulpety serwujemy wraz z dodatkiem świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation