Kuchnia

wypieki

Ciasto Jogurtowo- Miodowe

Składniki:

Ciasto (na tortownicę o średnicy 20-24 cm):

160 g mąki pszennej
70 g mielonych migdałów
50 g polenty (kaszki kukurydzianej)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
90 g cukru pudru
2 jaja
160 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju rzepakowego
łyżeczka esencji waniliowej (nie aromatu; można pominąć)
skórka otarta z 1 cytryny

Mąkę i migdały należy przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kaszką kukurydzianą i solą.
Jaja utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę i dodać do niej jogurt naturalny, olej, esencję i skórkę otartą z cytryny, dobrze połączyć (można nadal mikserem), a następnie dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto nie musi być wysokie, a tak naprawdę im niższe tym lepiej, bo więcej syropu miodowo- cytrynowego nasiąknie wgłąb ciasta).
Piec około 50 minut w temperaturze 180.

Syrop cytrynowo-miodowy:

90 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2-3 łyżki miodu

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w garnuszku, następnie gotować około 8-10 minut, aż syrop się zredukuję i stanie się gęstszy i lśniący (nie powinien także zgęstnieć za bardzo, żeby nie zrobił się karmel).

Dodatkowo (opcjonalnie):

płatki migdałowe
owoce sezonowe
bita śmietana

Przygotowanie:

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące!) obrócić górą do dołu, aby ciasto było równe (ja obciążyłam jeszcze moje ciasto blaszka z woda, aby było równiejsze).
Nakłuć widelcem w wielu miejscach, także po bokach ciasta i oblać przygotowanym ciepłym syropem (należy robić to stopniowo, tak aby ciasto wchłonęło cały syrop, a nie było polane tylko z wierzchu).
Można obsypać płatkami migdałowymi i podawać z owocami i bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation