Kuchnia

Przepisy

Chlebek bananowy pychota!
Potrzebne składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pół szklanki wiórek kokosowych, daktyli lub orzechów włoskich.
70-100g masła
1 jajko
3-4 banany
Szczypta soli
Szczypta przyprawy korzennej i cukru waniliowego
1/4 szklanki drobnego cukru, dowolnego ( w zależności od tego, czy mamy dojrzałe banany)
Przygotowanie:
1. Roztapiamy w rondelku masło, nie doprowadzając do wrzenia. Po rozpuszczeniu odstawiamy w celu wystudzenia.
2. Bierzemy 2 miski.
3. Do 1 wsypujemy przesianą mąkę oraz sodę.
4. W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany. Dodajemy jajko, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy, sól, wiórki, lub rozdrobnione orzechy
5. Mieszamy wszystkie składniki w 2 misce.
6. Dodajemy mąkę i sodę do 2 miski i całą zawartość mieszamy.
7. Wkładamy do formy tzw. klasycznej keksówki wcześniej posmarowanej masłem i bułką tartą.
8. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 40 minut. Można sprawdzić czy wypiek jest już gotowy do wyjęcia z piekarnika za pomocą patyczka.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation