Kuchnia

nalewki

Likier pigwowy - PrzyslijPrzepis.pl

1,5 kg drobno pokrojonej pigwy
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
o,5 litra czystej wódki
2 pomarańcze naszpikowane goździkami ( ok.20 szt.)

Pokrojoną pigwę wrzucić do słoja przesypując warstwami cukier. Musi tak postać przynajmniej 4 tygodnie, w tym czasie trzeba od czasu do czasu nim potrząsnąć.
Po tym czasie dodać spirytus i wódkę, pozostawić na tydzień.
Po tygodniu wrzucić do słoja wyszorowane pomarańcze naszpikowane goździkami, pozostawić na 2 tygodnie.
Przefiltrować przez gazę i zlać do butelek. Nalewka jest bardzo mocna, jeżeli chcemy słabszą, to w drugim etapie można dodać 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody.
Po 2-ch miesiącach jest już dobra do picia, ale czym dłużej stoi tym jest lepsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation