Kuchnia

Ciasta

Izaura-sernik na murzynku | Moje Inspiracje DB

*blaszka 25*34 cm
na ciasto:

4 jajka
1,5 szklanki mąki
250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:
1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
6 jajek
125 g rozpuszczonego masła
1,5 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego (40 g)
łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z cytryny

dodatkowo:
2 łyżki kokosu


Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Na końcu wlać wystudzone masło.

Dno i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 3/4 ciasta kakaowego, na to masę serową i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Wystudzić.
Odłożoną polewę kakaową lekko podgrzać, polać ciasto i posypać kokosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation