Kuchnia

Ciasta

Rolada korzenna z nadzieniem twarogowym i z białej czekolady - Przepis - Fooder.pl

na biszkopt:
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki kakao - całość 100g
6 łyżek cukru
1 łyżka przypraw korzennych
10 g margaryny Palma
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
600 g twarogu trzykrotnie mielonego
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
200 g białej czekolady
2 żółtka
50 g cukru pudru
2 łyżki maku

na dekorację:
1 białko
cukier puder
koraliki cukrowe
mak

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubite białka wymieszać delikatnie z żółtkami, rozpuszczoną margaryną oraz mąką wymieszaną wcześniej z kakao, przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na bawełnianą ściereczkę, wcześniej obsypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulonik - odstawić do przestudzenia.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 -15 minut. W tym czasie utrzeć ser z żółtkami, do nich dodać białą czekoladę i cukier puder. Mak odsączyć z wody i dodać do masy serowej.

W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wstawić do lodówki, by lekko stężało. Rozwinąć biszkopt i posmarować masą, następnie zwinąć z powrotem w rulonik.

Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

Białko wymieszać z cukrem pudrem - dodajemy tyle cukru, aby uzyskać dość gęstą masę. Polać ciasto lukrem, następnie udekorować makiem i koralikami cukrowymi - wstawić ponownie do lodówki, by wszystko zastygło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation