Kuchnia

nalewki

kremowe limoncello - porady Tipy.pl,

Limoncello to włoski likier cytrynowy. W oryginale ma żółtą, transparentną barwę i słodki, cytrusowy smak. Amatorzy bardziej aksamitnych trunków byli jednak spragnieni jego bogatszej, kremowej wersji. Tak narodziło się limoncello na bazie mleka

10 cytryn,
750 ml wódki,
3 1/2 szklanki wody,
2 1/2 szklanki cukru,
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Cytryny porządnie wyszoruj i opłucz. Obieraczką do warzyw usuń skórkę. To ona stanowi bazę likieru. Możesz też zetrzeć skórkę na tarce. Pamiętaj, że interesuje nas wyłącznie żółta część skórki. Odrzucić znajdującą się pod spodem białą część.
2
Umieść skórki w dzbanku lub słoju i zalej wódką. Zakręć słoik lub owiń folią śniadaniową. Odstaw na 4 dni w miejsce o temperaturze pokojowej.
3
Wodę z cukrem umieść w dużym rondelku. Podgrzej na średnim ogniu mieszając, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści (około 5 minut). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
4
Wlej syrop cukrowy do słoja z wódką. Ponownie zakręć i odstaw na całą noc.
5
Na następny dzień (jeśli chcesz, możesz poczekać dłużej), przecedź limoncello przez drobne sitko. Skórki wyrzuć, a likier przelej do butelek i włóż do lodówki. Powinien się chłodzić przez minimum 4 godziny (ale nie dłużej, niż 1 miesiąc).
6
Tuż przed podaniem, wlej limoncello i mleko skondensowane do jednego dzbanka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Podawaj mocno schłodzone. Resztę kremowego limoncello przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation