Kuchnia

UCZTA BARBARY

Sos boloński - prosty przepis - Magazyn Kuchenny


Sos boloński

8-10 porcji

1 kg mielonego mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (30-50% wołowiny)
2 spore cebule
2 spore marchewki
kawałek selera (z włoszczyzny) lub 1-2 łodygi łodygowego
3-4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, posiekane
1 mały słoiczek (90g) koncentratu pomidorowego
1 puszka (400g) pomidorów, obranych, posiekanych
1 łyżeczka suszonego oregano
2-3 liście laurowe
ok. 2 litry wody, bulionu warzywnego lub wołowego
sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie: skórka z parmezanu
przed podaniem: 2-3 łyżki startego parmezanu, 2-3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii

Mięso wyjmij z lodówki przynajmniej 20 minut przed smażeniem, żeby uzyskało temperaturę pokojową.

Cebule, marchewki i seler obierz i drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze (cebulę oddzielnie, marchewki mogą być razem z selerem).

Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i smaż warzywa, na średnim ogniu, zaczynając od cebuli, potem dodaj czosnek, następnie marchewkę z selerem. Smaż, aż zmiękną, mieszając, około 15 minut. Do warzyw dodaj mięso i smaż dalej, mieszając, aż się lekko zrumieni. Jeśli nie masz odpowiednio dużej patelni, smaż wszystko partiami. Gdy mięso będzie już lekko zrumienione, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i przesmaż przez 5 minut, aż koncentrat nieco ściemnieje. Dodaj pomidory, oregano, liście laurowe i wodę lub bulion – tyle, by mięso było z zapasem zakryte. Posól lekko. Jeśli masz kawałek skórki z parmezanu, dorzuć ją do garnka (wyjmij po ugotowaniu). Gotuj sos na małym ogniu, aż mięso zmięknie, a nadmiar płynów odparuje, przynajmniej przez godzinę. Na końcu dosól do smaku i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Przed podaniem wymieszaj sos ze startym parmezanem i świeżą, posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation