Kuchnia

Chleby i inne.

Pychota również z http://www.gruszkazfartuszka.pl

Pieczone pierogi z boczkiem i szpinakiem
May 28, 2012 by gruszka 13 odpowiedzi Kategoria: dania obiadowe
« pasta jajeczna z curry
zakręcony drożdżowiec z rabarbarem »
Print Friendly

Kilka dni temu do moich drzwi zapukał dostawca, który zapełnił moją zamrażarkę szpinakowymi wyrobami. Dzięki uprzejmości firmy Frosta przyszło mi testować niektóre z ich produktów. Jako pierwsze trafiły w moje ręce szpinaki właśnie, część z dodatkami, część bez. Pośród tych z dodatkami trafiło się opakowanie szpinaku z sosem serowym. Zazwyczaj dość niepewnie podchodzę do takich produktów i zawsze uważnie czytam ich skład. Tu spotkało mnie miłe zaskoczenie – sos serowy jest rzeczywiście serowy, a nie tylko “o smaku sera” :)

Zapach serowego sosu… no cóż. Jak to z serowym sosem :) Jak ktoś lubi to nie ma co narzekać, ale profilaktycznie obiad ugotowałam zanim mój mężczyzna, wrażliwy na “zapaszki” wróci do domu :) Ja tam “sery-śmierdziuchy” lubię i mi nie przeszkadzał.

A przechodząc już do samego tematu dania – pieczone pierogi wyszły bardzo fajne – świetne na przekąskę do piwa :) Polecam w sezonie Euro z dodatkiem sosu czosnkowego ;)

Składniki:

Na ciasto:

- 500 g ziemniaków

- ok. 300-400 g mąki

- 2 jajka

- szczypta soli

Na farsz:

- opakowanie szpinaku z sosem serowym Frosta

- 100 g wędzonego boczku

- 1 cebula

- sól

- pieprz

Dodatkowo:

- 2 łyżki masła

- świeżo starty parmezan

Ziemniaki obieramy i gotujemy aż zupełnie zmiękną. Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Osobno podsmażamy pokrojony w kostkę boczek (warto go dobrze podsmażyć, aż zrobi się chrupiący). Na dużej patelni rozmrażamy szpinak, gdy będzie ciepły dodajemy cebulę i boczek i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól i całość wyrabiamy na gładką masę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi, układając je na blasze wyłożonej pergaminem.

Masło rozpuszczamy, smarujemy nim każdego pieroga i posypujemy odrobiną parmezanu. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 st – skórka powinna być delikatnie przyrumieniona.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation