Kuchnia

Kulinarnie

Anchois w niteczkach

Składniki:

• 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznych popularnych, typu Niteczka walcowana

• Słoiczek filetów anchois w oleju, odsączonych

• 1 cebula szalotka, drobno posiekana

• 1 ząbek czosnku

• 10 czarnych oliwek bez pestek

• suszone pomidory

• 2 łyżki startego sera cheddar

• 1 łyżka masła klarowanego

• Świeżo zmielony, kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron typu niteczki gotujemy przez ok. 7 min w osolonej wodzie. Po ugotowaniu cedzimy i przelewamy zimną wodą. W międzyczasie lekko podsmażamy anchois na maśle klarowanym, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, suszone pomidory, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) oraz ugotowany makaron. Doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wykładamy na talerz, posypujemy czarnymi oliwkami i cheddarem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation