Kuchnia

kuchnia i zdrowie

Pikle z marchewki i białej rzepy po koreańsku - przepis ze Smaker.pl

Doskonałe soute lub jako dodatek do mięsnych dań.
Składniki

pół szklanki wody
pół szklanki octu ryżowego lub octu z jabłek
pół szklanki cukru
szczypta soli
jedna duża rzepa, pokrojona w paski
dwie małe marchewki, pokrojone w paski
słoik 1 l

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Przygotowanie

W garnku ugotować wodę z octem ryżowym, cukrem i solą. Gotować do momentu aż rozpuści się cukier. Zdjąć z gazu, ostudzić w temperaturze pokojowej.

Do słoika włożyć rzepę i marchewkę, zalać przygotowaną zalewą i zakręcić. Trzymać w temperaturze pokojowej przez 3-4 godziny. Po tym czasie przełożyć pikle do lodówki, gdzie wytrzymają w dobrej formie do 4 tygodni. Najlepiej wyciągnąć z lodówki około 0,5 przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation