Kuchnia

Ciasta

Pass the Food: Zmiana koloru - fioletowa tarta!
Tarta jagodowa w mascarpone
blueberry & mascarpone tart

foremka o wymiarach 35 x 11 cm

130 g mąki
25 g kakao
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

250g mascarpone
sok z 1 limonki
120 g białej czekolady
100 g jagód, zmiksowanych i przetartych
2 łyżki dżemu jagodowego

borówki do dekoracji
cukier puder
listki mięty

Mąkę, kakao i sól przesiej na blat, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami z mąką. Gdy całość konsystencją zacznie przypominać zacierki, dodaj żółtko, smietanę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i schowaj do lodówki na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na długi prostokąt o grubości ok 2-3 mm (odpowiednio do rozmiarów blaszki). Ciasto przełóż do formy, dociśnij brzegi i wyrównaj, nadmiar odetnij. Na wierzch wyłóż papier do pieczenia i obciąż ciasto fasolą/ryżem. Piecz przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 15 minut bez obciążenia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Białą czekoladę rozpuść w łaźni wodnej. Mascarpone zmiksuj na wysokich obrotach, aby je lekko napowietrzyć. Dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj, następnie partiami dodawaj jagody i sok z limonki. Jeśli to konieczne, możesz dodać trochę cukru.
Na dnie upieczonego ciasta rozprowadź dżem jagodowy. Na wierzch wyłóż masę jagodową i wyrównaj. Udekoruj borówkami, cukrem pudrem i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation