Kuchnia

Kuchnia

Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym - niebo na talerzu:
tajska zupa z kurczakiem – składniki (na ok. 3 l zupy) :
– porcja rosołowa lub 40 dag skrzydełek lub udek z drobiu
– 2 duże marchewki
– 2-3 pietruszki
– duży kawałek pora
– duża cebula
– ew. kilka listków kafiru
– dwie piersi z kurczaka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2-3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
– 3-4 cm świeżego imbiru
– ostra papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– ew. trawa cytrynowa ( świeża, mrożona lub zmielona – suszona – 1/4 łyżeczki)
– paczka mrożonej mieszanki „chińskiej” lub innej, ulubionej np. z brokułem, kalafiorem czy papryką
– pół puszki kukurydzy
– 5-6 pieczarek
– 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
– pół puszki mleczka kokosowego
-siekany szczypiorek lub kolendra do posypania
– makaron sojowy lub ryżowy przyrządzony wg. przepisu na opakowaniu

Kurczaka, marchewki, pietruszki, pora, cebulę i listki kafiru zalać ok. 3 litrami wody. Osolić (ok. łyżeczką soli) zagotować, zmniejszyć ogień i na małym gotować pod przykryciem ok. godziny, półtorej. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
Kurczaka pokroić w cienkie paski, zalać sosem sojowym, wymieszać, odstawić do lodówki.
Imbir zetrzeć na tarce, dodać posiekaną drobno papryczkę chili ,czosnek i trawę cytrynową. Jeśli mamy suszoną – mieloną, dajemy ją bezpośrednio do wywaru. Przez pół minuty podsmażać na małej patelni, na rozgrzanym oleju, od razu zdjąć z ognia i dodać do wywaru. Wrzucić też warzywa z mrożonki, pokrojone plastry pieczarki i kukurydzę z puszki, gotować do miękkości warzyw (zwykle ok. 15 minut). Dodać kurczaka, doprowadzić zupę do wrzenia, całość doprawić sosem ostrygowym, a następnie wlać dobrze wymieszane mleczko kokosowe z puszki i zagasić ogień. Mleczko nie powinno się zagotować. Sprawdzić, czy zupy nie należy dosolić lub podostrzyć chili. Na talerze wykładać makaron sojowy, zalać zupą w warzywami i mięsem. Całość posypać siekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation