Kuchnia

wypieki

kompromis polsko - włoski, czyli znowu pomidorowa:) - przepis ze Smaker.pl


Marchew - 2 szt
Pietruszka - 1 szt ( korzeń i łyżeczka posiekanej natki)
Seler zwyczajny - 1/4 szt
Ryż - 3 łyżki
pomidory - 1 kg (lub 1 butelka "passata italiana"
przyprawa włoska - 1 łyżka (skład: suszone pomidory, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz cayenne)

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Smak polski:
Warzywa myję obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
Wsypuję ryż, zalewam woda i gotuję 15 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia.
Pierwsza zupa pod nazwą "ryżanka" gotowa :)

Smak włoski:
Przechowaną przez noc w lodówce zupę, podgrzewam, dodaję "passata italiana", razem gotuję 10 minut, posypuję zieleniną.
Druga zupa gotowa :)

Przepis na "passata italiana" jest tutaj:
https://smaker.pl/przepis-passata-italiana-pomidorowy-gotowiec-na-zime,153740,domowapiwniczka.html

Jeśli jej nie ma, to na 4 spore porcje zupy można dodać przecier pomidorowy i zmielone razem przyprawy: 1 suszony pomidor, 1/4 łyżeczki oregano, 1/5 łyżeczki bazylii, szczypta ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation