Kuchnia

coś na ząb

Guacamole - Meksykańska salsa przyrządzana na bazie awokado:

W oryginalnej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Popularne dodatki to pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Meksykanie podają ją z chipsami kukurydzianymi, nachos i posypują pokruszonym kozim serem.
Istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole. Przepisy na klasyczne guacamole nie podają raczej aby dodawać do pasty oliwę. Ja dodaję, gdyż bardzo lubię połączenie awokado z oliwą, tym bardziej, że swoim guacamole często smaruję grzanki. Do guacamole bardzo pasuje świeża kolendra. Często obecna w kuchni meksykańskiej oraz w kuchni azjatyckiej, w towarzystwie np. imbiru.

Przepis podstawowy na guacamole

Składniki:

• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
• 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
• 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco

Dodatki (według uznania):
• 1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
• 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
• sól

Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation