Kuchnia

рецепти

Tradycyjna zupa grochowa z grochu łuskanego - grochówka. | Poezja Smaków

SKŁADNIKI (garnek 4 litry):

groch żółty łuskany - 30 dag
4 dość duże ziemniaki
4 średnie marchewki
plaster świeżego selera
pół cebuli
korzeń pietruszki
kopiasta łyżka majeranku
sól i pieprz mielony do smaku, wg. uznania
2 ząbki czosnku

owędzane mięso wieprzowe np. żeberka trójkątne (0,5 kg) ; jeżeli nie korzystamy z owędzanego mięsa to dodatkowo kawałek owędzanego boczku 20 dag lub owędzanej kiełbasy

łyżka smalcu i łyżka mąki pszennej na zasmażkę





WYKONANIE:

Garnek napełnić wodą do 2/3 jego wysokości. Wodę zagotować, zmniejszyć moc palnika. Włożyć mięso, obgotować. Jeżeli wytrąci się piana zebrać ją. Dołożyć groch. Cały czas gotować.

Przygotować zioła i przyprawy. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dołożyć do wywaru na około 20 minut po grochu.

Zupę gotować na średniej wielkości palniku, na nie pełnej jego mocy - tak długo, aż groch się rozgotuje a warzywa będą miękkie, dość często mieszając. Groch musi się rozgotować - inaczej będzie twardy a zupa mało gęsta.

Wyjąć mięso, obrać i pokroić drobno po czym włożyć do zupy.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dołożyć mąkę i przesmażyć. Jeżeli dodajecie owędzany boczek lub kiełbasę bo nie mieliście owędzanego mięsa, to pokrójcie drobno i przesmażcie teraz razem z zasmażką.
Zasmażkę dodać do zupy, zagotować.

Podawać ciepłe. Zupa dobrze rozgrzewa :) Dobrze się sprawdzi w chłodne dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation