Kuchnia

Kulinarnie

Omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami / Dutch baby with roasted rhubarb and strawberries

Składniki na omlet:

1 łyżka cukru
2 jajka
100 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
2 łyżki masła

Składniki na rabarbar z truskawkami:

150 g rabarbaru, pokrojonego na 2 cm kawałki
150 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych na połówki
60 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mbiru startego na tarce
ziarenka z 1/2 laski wanilii
sok z 1/2 pomarańczy
cukier puder do serwowania

Przygotowanie:

Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 °C. Włóż do piekarnika 2 małe lub 1 większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania.
Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw.
W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia i wanilię i wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę i ubijaj aż masa stanie się jednolita.
Wyjmij patelnie z piekarnika, do każdej włóż masło i rozpuść. Wlej po połowie ciasta, włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu ładnego zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na nie upieczony rabarbar z truskawkami, polej powstałym syropem i podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation