Kuchnia

Kulinarnie

Omlet z białek z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną korzenną

Składniki na omlety:

5 białek z jajek kurzych
szczypta soli
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania

Składniki na śmietanę:

75 ml śmietanki 36%
ok. 20 g cukru pudru
4 herbatniki korzenne rozkruszone w blenderze

Przygotowanie:

Przełóż białka do miski miksera,wsyp szczyptę soli i ubijaj odpowiednią końcówką, aż powstanie sztywna piana.
Rozgrzej na dużym ogniu patelnię (ja miałam 24 cm), rozsmaruj na niej ręcznikiem papierowym cienką warstwę oleju i przełóż na nią połowę masy z miski miksera. Dokładnie wyrównaj jej powierzchnię i zmniejsz ogień na 5 (u mnie skala 1-10). w momencie gdy omlet jest zrumieniony od spodu, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż na talerz. To samo zrób z drugą częścią masy.
Rozsmaruj na całej powierzchni omletów powidła (lub inne przetwory) i zwiń w rulon. Następnie pokrój je w dekoracyjne plasterki.
Śmietankę ubij z cukrem pudem i wmieszaj do niej pokruszone ciasteczka korzenne.
Wyłóż omlet na talerz,posyp cukrem pudrem, a obok nałóż śmietankę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation