Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Składniki na ciasto:

70 g ( troszkę powyżej 1/4 szklanki) mleka w pokojowej temperaturze
1 łyżeczka drożdży instant
207 g ( 1 1/3 szklanki) mąki pszennej
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
70 g (5 łyżek) niesolonego masła, w temp. pokojowej

Składniki na masę do obtoczenia kawałków ciasta:

121 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
60 g ( 1/4 szklanki) cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sos karmelowy z tego przepisu

Przygotowanie:

Dzień wcześniej:

W misce miksera wymieszaj drożdże z mlekiem i zostaw na 10 min.
Dodaj przesianą mąkę,cukier,sól i jajka miksuj specjalną końcówką do ciast (hakiem) na średniej prędkości, do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i “okręci się” na haku. Może to potrwać ok. 20 min, a gdy ciasto będzie wciąż zbyt wilgotne dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Zdrapuj też od czasu do czasu ciasto z brzegów miski najlepiej silikonową łopatką.
Gdy ciasto jest gotowe,zdejmij go z haka i umieść go ponownie na dnie miski miksera. Zacznij miksować na średnich obrotach i dodawaj po łyżce masło.Ważne jest,aby dodawać kolejną łyżkę masła po tym,jak poprzednia będzie już idealnie wmiksowana w masę.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny,aż jego objętość się podwoi.
Gdy jest wyrośnięte,wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i pognieć go chwilę aby usunąć wszelkie bąble z powietrzem. Ponownie natłuść miskę, umieść w niej ciasto i pozostaw w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc.

Następnego dnia:

Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na posypanej mąką powierzchni.
Zacznij je rolować dłońmi, aż uzyskasz wałek o średnicy 1,5 cm. Będzie dosyć długi.
Podziel wałek nożem na mniejsze kawałki o długości ok. 2 cm. Będzie ich sporo, więc najlepiej układać je w jednej warstwie na papierze do pieczenia aby uniknąć sklejania i przywierania.
Ostrożnie przenieś kawałki ciasta razem z papierem do zamrażarki i pozostaw je tam na ok. 45 minut, aż będą porządnie zmrożone.
W dużej misce, wymieszaj składniki do obtoczenia: śmietanę, cukier i cynamon. Włóż do niej zmrożone kawałki ciasta, przykryj miskę i potrząśnij, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się masą.
Przełóż kawałki do natłuszczonej formy na babkę układając je w równomiernych warstwach. Przykryj ją ręcznikiem i pozostaw na kolejne 2 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min, ciasto powinno być ładnie zrumienione.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw je w formie jeszcze przez 10 min , następie wyjmij do ostygnięcia.
Polej sosem karmelowym i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation